Informacije

PRIPOROČAMO V BRANJE: OČIM IN PANKRT

OČIM IN PANKRT,

Avtorica: Aleksandra Hampamer,

Založba: Chiara, 2015

Kar nekaj knjig se loteva tematike nasilja v družini, knjiga Očim in pankrt pa do obisti razodeva čustva žrtve, kot tudi odnos nasilneža (očima) do vseh družinskih članov. Knjiga je dragocen prispevek k razumevanju,  kaj se dogaja v družini, ki ima nasilne vzorce vedenja, na kakšen način so lahko otroci nezaščiteni in jih okolica predvidoma prej obsoja kot ne. Zamolčano nasilje nad otroki v družinskem okolju je tema, ki ne sme biti prezrta, zato je tako pomembno sodelovanje vseh deležnikov, tudi zdravstvenih delavcev, da v takšnih primerih pomagajo in ukrepajo.

Glavna junakinja Aiya je bistra in odločna deklica, ki prva štiri leta odrašča ob mami in babici, potem pa vlogo njenega nikdar poznanega očeta prevzame njen očim. Ta se spravlja nad deklico s klofutami, brcami in tepežem, za povrh pa jo ves čas obklada z nezaželenim pankrtom. Nasilje se razrašča nad celotno družino in Aiya ter ostali bratje in sestrice neizmerno trpijo. Svetlo točko v njenem življenju pa predstavlja Tara, gospa, ki vidi v ljudeh samo dobro in s pripovedovanjem zgodb boža razboleno dušo mlade deklice. Zgodba opisuje tudi izhod iz nasilja in posledice te odločitve, je pa hkrati zgodba o odpuščanju in iskanju boljšega življenja za vsako ceno. 

Anonimna prijava
nasilja v družini

(Ni namenjena prijavi po službeni dolžnosti)

Projekt je sofinanciran v okviru programa Norveškega finančnega mehanizma 2009–2014, sofinanciranje se izvaja v višini 606.941,85 EUR. Koordinator programa je Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Norway grants

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko